Behandel je burgers als mensen!

Ik probeer zoveel mogelijk mijn eigen verhaal te vertellen. Dat heb ik al die jaren als raads- en commissielid gedaan en dat wil ik in verkiezingstijd zeker ook.

Geen cijfertje maar je burger!
Toch wijk ik daar nu vanaf. Ik erger mij namelijk mateloos aan het populistische gebeuk van de VVD op mensen in de bijstand. Deze partij gaat op arrogante wijze met deze mensen om als luie kostenposten, als cijfers die zo snel mogelijk uit de boeken moeten.

Zeker, ik wil ze net zo graag uit de boeken. Maar om een heel andere reden. Het zijn mensen die onze hulp nodig hebben. Mensen die om welke reden dan ook geen of de verkeerde opleiding hebben en daardoor ondanks de vele vacatures niet aan de bak komen. Deze mensen moeten we helpen en steunen, niet een trap na geven.

Lui of misschien gewoon machteloos?
Kijk naar de cijfers (bron: Kerkrade in cijfers). In 2016 was 14% van de beroepsbevolking in Kerkrade werkloos. In de eerste twee jaar val je dan in de Werkloosheidswet, daarna stroom je in bij de bijstand. Voor zowel de werkloze als de gemeente reden om binnen die twee jaar nieuw werk te vinden.

Alleen lukt dat niet altijd. Mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt die dus niet van vandaag op morgen werk hebben gevonden. Kijk maar weer naar de cijfers. Van alle Kerkraadse werkloze burgers was 46% in 2016 50 jaar of ouder. Zijn deze mensen lui? Vinden al die mensen het wel prima? Of zijn ze vooral in crisisjaren na decennialange trouwe dienst ontslagen en konden ze daarna niet meer aan de bak komen ondanks tientallen, zo niet honderden sollicitaties en evenzoveel standaardafwijzingen.

Gewoon normaal doen
Gewoon normaal doen. Bij de VVD moet alles normaal, behalve als het over sociaal beleid gaat. Dat is blijkbaar abnormaal en daar moet je lekker op los gaan. “Vangnet, geen hangmat!”, kopt de VVD-afdeling in Landgraaf. “Kwijtschelding afschaffen!” roepen de liberalen in Kerkrade. Ze doen alsof werkenden de pineut zijn en slachtoffer worden van iemand die een bijstandsuitkering ontvangt. Ze zetten bevolkingsgroepen tegen elkaar op en zo ga je niet met elkaar om. VVD, doe zelf normaal.

In Kerkrade roepen ze al de hele campagne dat ze “tsezame” willen “durchpakke”. Nee, VVD, jullie willen tsezame aafpakke.

Stop deze asociale waanzin en stem op 21 maart op een van de partijen die het wél goed voor heeft met álle burgers, op een van de partijen die bereid zijn burgers als mensen te zien en de helpende hand te bieden, want deze partijen zijn er wel degelijk. Dat mag de PvdA Kerkrade zijn, dat zou ik top vinden, maar dat mag ook een van de andere sociaal ingestelde partijen zijn.

Houd Kerkrade sociaal!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.