Het tegendeel bewijzen

img_2694Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Het is een enorm belangrijke zin uit ons strafrechtstelsel. Je kunt aangeklaagd worden voor van alles, uiteindelijk is er maar één instantie die daarover kan oordelen.

Wat mij betreft geldt dat ook nu. Het is belangrijk om te beseffen waar en waarom investeerder en potentiële mede-eigenaar Aleksei Korotaev momenteel in voorarrest zit. Er is een scala aan mogelijkheden, van bewuste fraude tot vooropgezette plannen van concollega’s.

Verenigde Arabische Emiraten (VAE)
Het is in oorden als Dubai strafrechtelijk verboden om te betalen met ongedekte cheques, dat wil zeggen, betalen met cheques waarvan de bank later oordeelt dat er niet geïnd kan worden. In Nederland krijg je hoogstens een civiele zaak aan je broek, aangespannen door je (vermeende) crediteur. In de VAE niet. Er zijn genoeg verhalen bekend over niet-bewust gedane betalingen met ongedekte cheques die vervolgens eindigden in twee jaar celstraf.

Wat je wel kunt doen, is zodra je weet dat je dit doet, direct via een andere weg je crediteur te betalen. Dat kan niet iedereen, maar een investeerder met een eigen vermogen van waarschijnlijk honderden miljoenen zou in staat moeten worden geacht direct te betalen bij problemen. Tenzij om een andere reden je tegoeden worden bevroren. Bijvoorbeeld door relaties aangespannen processen en gevergde onderzoeken. En dan zit ook een investeerder maanden in voorarrest.

Andere opties zijn uiteraard gemaakte fouten of frauduleuze handelingen van Korotaev, niets is uitgesloten. Wat elke Rodafan zich echter wel moet beseffen, is dat in de VAE van alles mogelijk is. Zaken waarvoor je hier hoogstens tegenover je relatie in de rechtszaal staat, lopen daar uit op ellenlang voorarrest in hotel traliezicht.

Wat wel in het voordeel van Korotaev spreekt: ervaringsdeskundigen vertellen dat als je erachter komt dat je met een ongedekte cheque hebt betaald, je het beste maar gelijk het land kunt verlaten vóórdat de bank de cheque wil gaan verzilveren. Het zou redelijk bizar zijn wanneer Korotaev vanuit Kerkrade terug naar Dubai reist, in de wetenschap dat hij de boel belazerd heeft. Anderen maken dat ze wegkomen, maar hij zou juist terugkeren? Daar geloof ik niks van.

Reacties
De reacties van zowel Schrouff (“onschuldig tot het tegendeel bewezen is”) en Roda JC zelf (“voorlopig aandelenoverdracht even on-hold”) zijn prima. Sommigen suggereren dat dit een mes in de rug is, anderen communiceren dat de overdracht voorlopig van de baan is. Dit laatste is echter pertinent onjuist. Bij iets dat voorlopig van de baan is, heb je de intentie om ervan af te zien, maar bekijk je wel de ontwikkelingen. De wedstrijd is tot nader order afgelast. De overdracht is echter gepauzeerd, het spel ligt hoogstens even stil in afwachting van ontwikkelingen. Een belangrijk nuanceverschil. In zoverre dan ook zeker geen mes in de rug van je investeerder.

Het enige bericht dat mij momenteel écht zorgen baart, is dat wat De Limburger meldt: “Ook de zakelijke rechterhand van Korotaev, de Zwitser Alberto Furger, heeft alle banden verbroken met de investeerder.” Het zijn dit soort randzaken die aan lijken te tonen dat er meer aan de hand is. Of deze Furger weet meer en werkt preventief aan het redden van eigen eer, of de beste man speelt een hele andere, meer slinkse rol in het geheel. Het blijft hoe dan ook gissen.

Zie voor een eigen reactie vanuit het Korotaev-kamp overigens deze verklaring.

Toekomst
Hoe dan ook, totdat de aandelenoverdracht rond is (en dat is natuurlijk al maanden zo), moet Roda met enkele begrotingen werken en uitgaan van de situatie dat de club in de Eredivisie speelt, of onverhoopt zal degraderen. En in beide situaties moet de club er weer rekening mee houden dat er wel of juist geen mede-eigenaar is in de persoon van Korotaev. Het maakt het er niet makkelijker op, maar aan de andere kant: is het de laatste jaren eigenlijk anders? Volgens mij niet. Wie weet kunnen we zondag rond 16.15 uur het scenario Jupiler League alvast definitief doorstrepen.

Verder is het hopen dat de in de winter aangetrokken spelers geen te zware last op de begroting drukken en het stadion via de achterdeur op 30 juni kunnen verlaten. Als het huidige bestuur terwijl het geld van Korotaev nog niet zeker was, wel al daarop heeft voorgesorteerd middels contracten die langer lopen dat het huidige seizoen en te zwaar op een Korotaev-loze begroting drukken, is dat uiteraard wel een kwalijke zaak. Maar dat is nog even afwachten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.