Verslag: reünie Roda Sport/Rapid JC

Nog eenmaal op de mat. Klik op de foto voor een vergroting.

Vandaag vond in brasserie De gele kaart een reünie plaats van oud-spelers uit het verleden van onze club. Spelers van Roda Sport, Rapid JC maar ook van het latere Roda JC waren aanwezig en genoten samen van een uitgebreide fotoreportage uit de rijke historie van Roda JC en haar voorgangers. Kernthema van de dag was dit keer Roda Sport, nadat in een eerdere editie juist Rapid JC centraal had gestaan.

Stichting de Foesbalbuun
Initiator achter dit geheel is Stichting de Foesbalbuun, dat de historie van SV Kerkrade, SV Bleijerheide, SV Juliana en Rapid ’54 en de latere fusieclubs archiveert. Inmiddels is de stichting in het bezit van een zeer ruime documentatie, variërend van documenten als oude spelerscontracten en dagboeken/memoires van oud-spelers tot foto’s en zelfs videomateriaal uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De stichting blijkt bovendien de spil te zijn in de nog levende oud-spelers uit de jaren vijftig en zestig. 

Sportpark aan de Jonkerbergstraat, bron: kgv.nl

De velden
De reünie werd namens de stichting aan elkaar gepraat door Raoul Deckers. Aan de hand van een presentatie over Roda Sport stelde hij aan de aanwezige oud-spelers vragen over hun voetbalcarrière. Roda Sport speelde na de fusie tussen SV Kerkrade (ook genoemd: Minor) en SV Bleijerheide (ook: Sparta) afwisselend op de terreinen van de beide clubs, zowel in het centrum aan de Rolduckerstraat als in Bleijerheide aan de Jonkerbergstraat. Oud-speler Nellissen laat optekenen dat er in het begin van Roda Sport een constante concurrentie tussen spelers van de beide clubs. Wanneer er meer spelers van Bleijerheide stonden opgesteld terwijl de thuiswedstrijd plaatsvond bij Minor, had de club een aardig probleem.

De genodigde oud-spelers begaven zich tijdens een pauze nog naar het veld van het Parkstad Limburg Stadion. Een deel van de spelers had nog in het oude onderkomen van Roda JC gespeeld (Sportpark Kaalheide) als speler van Rapid JC en tijdens de reünie betraden ze samen met hun Roda Sport-collega’s het (kunst)gras van het nieuwe onderkomen. De eerste foto van dit blog is wat dat betreft treffend genomen voor de Koempeltribune: vele oud-spelers werkten in de mijn, zowel boven- als ondergronds.

Op het scherpst van de snede
Wedstrijden werden gespeeld op het scherpst van de snede. Niet alleen in de laatste decennia van de vorige eeuw was er een voelbare concurrentie met streekgenoten. Oud-spelers Nellissen (Roda Sport) en Bisschops (Rapid JC)
vertelden eerder deze week in Roda Radio dat er strijd ook op de tribunes voelbaar was, bijvoorbeeld in wedstrijden tegen MVV maar zeker ook in stadsderby’s.

Tijdens de reünie bleek dat de gemoederen niet alleen op de tribunes hoog op konden lopen; ook op het veld wilde af en toe een wedstrijd ontsporen. In de uitwedstrijd tegen Sparta in 1955 was dit bijvoorbeeld het geval, zoals ook uit de foto blijkt.

De toekomst
Tot slot van de bijeenkomst kregen de aanwezigen nog een brandende vraag voorgelegd die niet zozeer te maken heeft met het verleden, maar met de nabije toekomst:
de allesbeslissende wedstrijd tegen Vitesse op zondag 13 mei 2017, de dag na de reünie. Specifiek was men benieuwd naar de aanpak. Een goed advies volgde uit de groep: houd alles zo rustig als het nu is, het is te laat om iets te veranderen, maar zorg voor de periode ná dit seizoen ervoor dat je niet elke transferperiode te veel nieuwe spelers in je selectie krijgt. Een team kan pas echt functioneren als het een vriendenteam is en voor elkaar door het vuur gaat. Met telkens veel wisselingen doorbreek je dat patroon. De opdracht voor de nieuwe technische staf lijkt daarmee duidelijk. Maar voordat het zover is, staat Roda JC nog een belangrijke taak te wachten: directe handhaving op de laatste speeldag van seizoen 2016/2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.