Aan de goede kant van de streep

Mijn vorige blog over de sportieve prestaties van Roda JC schreef ik voor de wedstrijd tegen Zwolle. En het al dan niet tijdelijke afzwaaien van technisch directeur Ton Caanen. In korte tijd ziet de wereld er heel anders uit. Van onder de streep naar boven de streep, van puntloos naar de volle mep.

Het maakt de nood niet minder hoog. De club is en blijft in een stadium van uitgeroepen noodtoestand. Elke supporter weet dat de manier waarop het ging, niet meer vol te houden was. Degradatie als gevolg van wanbeleid leek en lijkt een kwestie van tijd. Is het niet dit jaar, dan wel volgend jaar.

Afrekenen met het verleden
Toch is er veel veranderd, vooral op sportief gebied. In drie wedstrijden tegen twee concurrenten en een subtopper zeven punten pakken is ongekend belangrijk. Het verschaft ons een positie boven de streep met zicht naar ploegen boven ons. De club lijkt een kleine wederopstanding te beleven vergelijkbaar met de aaneenschakeling van gelijke spelen eind vorig kalenderjaar, alleen met het grote verschil tussen zeven uit zeven (toen) en zeven uit drie (nu). Toen werden uitwedstrijden door werklust en concentratie en door “de bus te parkeren” (waar niks mis mee is!) niet verloren. Het biedt hoop voor de resterende twee uitwedstrijden tegen Utrecht en Vitesse en het biedt een unieke kans om af te rekenen met jarenlang wanbeleid en na dit seizoen, met een nieuwe mede-eigenaar en een nieuw te vormen technisch hart, het verleden achter ons te laten. Voorwaarde daarvoor (althans, het zou nogal helpen) is

Veiligspelen
Na afgelopen speelronde komt het niet meer aan op aansluiting zoeken met clubs die voor handhaving vechten, maar afstand nemen van clubs die om play-offs spelen.

Momenteel is de stand als volgt:
12. ADO Den Haag (32 punten)
13. PEC Zwolle (32 punten)
14. Excelsior (31 punten)
15. Roda JC Kerkrade (30 punten)
16. Sparta Rotterdam (28 punten)
17. NEC (28 punten)
18. Go Ahead Eagles (23 punten)

De competitie vergt nog drie wedstrijden doorzettingsvermogen om boven de streep te kunnen eindigen. Laten we van een realistisch, niet te positief resultaat voor Roda uitgaan: we pakken drie punten tegen het veiliggespeelde Willem II over twee weken en misschien “stelen” we wel een puntje tegen Utrecht (dat de vierde plaats bijna binnen heeft) of Vitesse (dat tegen Feyenoord moet spelen komende week en voor de laatste competitiewedstrijd de bekerfinale speelt) op de manier waarop dat ook gelukt is tegen AZ (en bijvoorbeeld tegen Utrecht in de thuiswedstrijd). Vier uit drie.

Dat brengt het puntentotaal op 34. De ploegen die we achter ons moeten laten, zijn Sparta, NEC en Go Ahead Eagles, waarvan deze laatste ons op papier nog kan achterhalen als ze drie wedstrijden winnen en wij geen winst meer boeken. De club uit Deventer moet echter nog tegen Groningen, Ajax en Sparta. Het lijkt veilig te veronderstellen dat Go Ahead de directe degradant van dit seizoen zal zijn.

Om aan de goede kant van de streep te blijven, is het dan zaak om Sparta en NEC op 16 en 17 te houden. Uitgaande van die vier punten die Roda zou moeten kunnen halen, zou dat betekenen dat Sparta en NEC zelf nog zes punten moeten halen. Als het huidige doelsaldo maatgevend is, NEC wellicht zelfs zeven. Met andere woorden: mits Roda tegen Willem II wint en een puntje kan pakken in één van de twee uitwedstrijden, moeten de concurrenten onder ons minimaal twee van de drie resterende wedstrijden winnen.

Simulatie
Een simulatie, waarbij ik bonuspunten tegen Utrecht en Vitesse even niet meetel.

Speelronde 32
Komende speelronde spelen NEC en Excelsior tegen elkaar, waarbij Excelsior onmiskenbaar de ploeg in vorm is. Sparta moet thuis tegen ADO Den Haag, de andere ploeg in vorm. Zowel Excelsior als Den Haag weet al speelrondes lang goede uitslagen neer te zetten, hetgeen zeker niet het geval is bij NEC en Sparta. Ik verwacht dan ook dat beiden geen punten pakken. Go Ahead zal maximaal een puntje pakken tegen Groningen, Zwolle krijgt het tegelijkertijd zwaar tegen Heracles, dat volop meedoet in de strijd om plek negen (sterker nog, het staat negende).

Speelronde 33
In de voorlaatste speelronde zal Go Ahead Eagles uit in Amsterdam geen punten pakken en Excelsior verliest (uiteraard) thuis/uit in Rotterdam bij Feyenoord. Een interessante wedstrijd in deze speelronde is vervolgens Heracles-ADO Den Haag, waarbij ik de goede flow van ADO en de strijd voor plek negen van Heracles inschaal op een gelijkspel. NEC verliest thuis van AZ. Sparta moet thuis tegen het volkomen uitgespeelde Twente voor punten zorgen en het zou me niet verbazen, dat het ze dit keer wél lukt. Een punt behoort zeker tot de mogelijkheden. Zwolle moet thuis tegen Heerenveen, dat wisselvallig speelt, maar ook sterk voor de dag kan komen: nog een gelijkspel.

Speelronde 34
Een zenuwslopende slotronde van de reguliere competitie. ADO en Excelsior, twee ploegen in vorm, strijden tegen elkaar en misschien hebben beiden aan een salonremise wel genoeg om zich veilig te spelen. Hoe anders is het in Deventer, waar Go Ahead tegen Sparta speelt. Go Ahead zal de Eredivisie niet willen verlaten met een thuisverlies, Sparta kan bij winst tegen Twente of verlies van Roda tegen Willem II met een driepunter nog een laatste strohalm grijpen, maar zonder winst is het uitgespeeld. Het haalt in de laatste twee speelrondes waarschijnlijk niet meer dan vier punten. NEC wordt ontvangen in Heerenveen, dat geen punten zal verspelen tegen het team van Hyballa. Zwolle sluit het seizoen af met een gelijkspel tegen het eveneens kwakkelende en uitgespeelde PSV.

Ik ga in deze simulatie uit van winst tegen Willem II, maar verlies in de twee uitwedstrijden. Een of meer punten acht ik echter zeker niet uitgesloten in die wedstrijden. Het puntenaantal zou daarom zomaar op 34 uit kunnen komen.

Verwachte eindstand:
12. Excelsior (35 punten)
13. ADO Den Haag (35 punten)
14. PEC Zwolle (34 punten)
15. Roda JC Kerkrade (33 punten)
16. Sparta Rotterdam (32 punten)
17. NEC (28 punten)
18. Go Ahead Eagles (24 punten)

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.