Aanpak huisjesmelkers gaat nieuwe fase in

Afgelopen week bespraken we in twee commissievergaderingen de aanpak van huisjesmelkers die hun woonhuizen opdelen in aparte kamers, de zogenaamde brievenbuspanden. 

De PvdA Kerkrade heeft deze aanpak aan het rollen gebracht. Een jaar geleden verschenen hier al de eerste krantenartikelen over n.a.v. onze acties en in november 2017 liep ik met verslaggever Ruben van Erp van De Limburger door de wijk om de problemen nogmaals aan de kaak te stellen.

Intussen is de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aangepast, zodat illegale kamerverhuur kan worden aangepakt. Maar nog altijd is het zo dat wanneer een eigenaar van een pand een vergunning aanvraagt, de gemeente niet anders kan dan deze verlenen omdat het bestemmingsplan aangepast moet worden.

Vorig jaar is al aangegeven dat dit de tweede fase zal worden van het project aanpak brievenbuspanden. Het kost tijd om zo’n bestemmingsplannen aan te passen en daarbij ervoor te zorgen dat alle al bestaande regelingen daarop aansluiten. Nu is men echter zover om te starten met die tweede fase: in de raadsvergadering van 26 september 2018 zullen deze paraplubestemmingsplannen ter goedkeuring aan de raad worden voorgelegd. Vanaf dat moment worden de eisen voor zo’n vergunning veel strenger.

De derde en laatste fase kan starten als aan de laatste voorwaarde is voldaan: er moet een budget van € 350.000,- komen ter financiering van een project aanpak brievenbuspanden dat naar schatting 3,5 jaar gaat duren. In die 3,5 jaar worden 40 panden op de korrel genomen die nu te boek staan als brievenbuspand. Er zal dan een aparte jurist en een aparte bouwhandhaver komen die zich alleen hiermee bezig houden.

Het kost veel tijd en geld om dit probleem aan te pakken, maar elke wijk in Kerkrade is het waard. Bovendien bespaart het de gemeente ook heel veel kosten door dit probleem aan te pakken. 

Het voorstel voor deze financiering en de bijbehorende aanpak zal naar verwachting in oktober of november aan commissie en raad worden voorgelegd. Daarover later dus meer. Duidelijk moge zijn dat je binnenkort in Kerkrade “van goede huize” dient te komen om je woonhuis in losse kamers op te delen. De brievenbuspanden die onder andere de Pannesheiderstraat en St. Pieterstraat (maar niet alleen deze straten!) ontsieren, worden hard aangepakt.

Ter info: mede op verzoek van de PvdA komt waarschijnlijk ook in november een heel aanvalsplan veiligheid voor elke wijk in Kerkrade naar de raad. Met dit plan komen wij naar de verschillende wijken toe voordat het wordt vastgesteld om te bespreken met inwoners van deze wijken.

We zitten niet stil! Mocht je opmerkingen hebben over dit probleem of de aanpak ervan, dan hoor ik dat uiteraard graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.