Initiatiefvoorstel aanpak woonoverlast

Bewoners van een pand veroorzaken dagelijks veel geluidsoverlast op uiteenlopende tijdstippen, zodanig dat buurtgenoten ’s nachts niet kunnen slapen. De buren erop aanspreken hebben ze vaker geprobeerd, maar intussen worden ze zelfs geïntimideerd en reageren de overlastgevende bewoners zeer agressief. Wat nu?

In zeer extreme gevallen kan de burgemeester dan een woning sluiten. Verder waren er alleen mogelijkheden zonder dwang: waarschuwen en buurtmiddeling zijn daar voorbeelden van. Tot nu.

Per 1 juli 2017 is het namelijk volgens een nieuwe wet mogelijk om als burgemeester een gedragsaanwijzing op te leggen aan een bewoner. Op straffe van boetes en zogenaamde bestuursdwang wordt een bewoner gedwongen om iets wel of juist niet meer te doen, uiteraard zorgvuldig en niet te pas en te onpas ingezet.

Namens de PvdA Kerkrade dien ik een voorstel in om de lokale verordening (APV) te wijzigen en de burgemeester de bevoegdheid te geven om een dergelijke gedragsaanwijzing op te mogen leggen. Het is vervolgens aan hem om inzake deze maatregel toe te gaan passen. Gisteren heb ik een initiatiefvoorstel ingediend om een volgende stap te zetten in de aanpak van woonoverlast.

We hopen dat hiermee de soms hardnekkige overlast die mensen van buren en andere omwonenden moeten ervaren, met resultaat kan worden bestreden.

Waarschijnlijk wordt begin oktober het voorstel geagendeerd in de commissie Algemene Zaken en Middelen.

Lees hier het voorstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.