Als het maar kwetsend is

Het liefst negeer én blokkeer ik per direct alle extremisten en racisten, alle ongefundeerde haat en alle ongenuanceerde schreeuwerij. Er tegenin gaan heeft geen enkele zin. Geen aandacht werkt dan vaak beter dan er tegenin gaan. Aan de andere kant: dat is juist fout! Iedereen met een extreme en kwetsende mening zonder ook maar een spoortje nuance trekt z'n mond wagenwijd open, terwijl de stille meerderheid vol plaatsvervangende schaamte de boel maar beter gewoon negeert. Misschien is het juist tijd dat iedereen z'n mond opentrekt!

Ik las net een inmiddels van de website afgehaald artikel van Powned (zie screenshot), waarin het de verdrinkingsdood van een Syrisch jongetje bespreekt. Bespreekt? Zeg maar liever viert. Powned heeft namelijk vooral medelijden met de overige badgasten, die door de tragische dood wat eerder naar huis moesten. Powned betitelt hem zelfs als een "kansenparel", eigenlijk een ander woord voor een allochtone gelukszoeker die beter terug kan naar oorlogsgebied, dan opgevangen te worden in een veilig land. Powned spreekt over "deze categorie mensen" die moeite heeft met luisteren, waardoor het, zo valt tussen de regels door te lezen, eigen schuld is als je "kopje onder gaat". Weer zo'n mooi woordgebruik.

Helaas is dit geen uitzondering. Ik houd van social media, maar het is tegelijkertijd een open riool voor iedereen die meent een mening te moeten hebben die lekker kwetsend en ongenuanceerd is. Gewone, rationale mensen die weliswaar voor of tegen iets zijn (hulde aan de vrijheid van meningsuiting!) maar daarbij in staat zijn om ook tegenargumenten op waarde te schatten, worden weggezet als wegkijkers, moslimvriendjes, gutmenschen en noem het maar op. Kritiek is aan dovemansoren gericht, een grote mond waar extreem kwetsende uitspraken uit komen, lijkt met de dag populairder te worden. En oh ja, erg dapper is dat niet. Zeker niet anoniem, onder een of andere Twitternaam of onder het mom "redactie". Heb je een grote mond? Kom er dan voor uit.

Een bizarre en zorgelijke ontwikkeling. Ik kan er niet bij dat er spottend wordt omgegaan met de dood van een jongen die als vluchteling de meest vreselijke dingen heeft meegemaakt en op veilige grond op trieste wijze zijn einde vindt. Ik kan er niet bij dat er vervolgens mensen zijn die dit feit misbruiken om hun ongenuanceerde diarree te laten lopen over social media en die nabestaanden vooral nog een trap na wensen te geven. Zijn we tegenwoordig sowieso goed in, nog los van deze discussie. Als ouders je kind uit het oog verliezen komt je te staan op bakken kritiek van mensen die geen kinderen hebben, maar het wel tien keer zo goed weten als heel opvoedend Nederland. Mensen vellen een keihard oordeel over de medemens zonder ook maar een greintje verstand te gebruiken en enige achtergrondinformatie tot zich te nemen.

Nog even terug naar het artikel: het is sowieso onvoorstelbaar dat wanneer het gaat om bijvoorbeeld vluchtelingen, badmeesters onomwonden niets kunnen doen aan een dergelijke verdrinking (hen wordt immers de schuld in de schoenen geschoven, alsof het raar is dat je als ouder verwacht dat je kind in goede handen is bij een badmeester tijdens schoolzwemmen), en ouders per direct onkundig worden verklaard als ze in een fractie van een seconde hun kind kwijt zijn. En alle ouders weten dat hoe je ook je best doet, dit echt iedereen kan overkomen.
Badmeesters wordt de schuld in de schoenen geschoven, maar als ouder kun je beter drie jaar onderduiken terwijl je toch echt levenslang je best doet om je kinderen in de gaten te houden. Als we maar kunnen (voor)oordelen. Bah.

Oh ja, tot slot dan komt grote baas Weesie, nog op vakantie, als moraalridder met het bericht dat dit toch echt niet de bedoeling was en het artikel offline is gehaald. Lijkt me ook verstandig, gezien de inhoud. Ik hoop dat ik het mis heb, het zal alleen waarschijnlijk niet de reden zijn als ik kijk naar het gemiddelde taalgebruik op zijn platform. Ik gok zomaar dat adverteerders dit niet de bedoeling vonden en wanneer je mensen in hun portemonnee raakt, lijken ze zowaar in staat om te relativeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.