Begaan met het milieu, ook tijdens feesten

Vandaag las ik op de website van De Limburger dat plastic snippers en confetti in Kerkrade in de publieke ruimte taboe worden, onder andere tijdens carnaval. De carnavalist zal op zoek moeten naar alternatieven, zoals papieren confetti tijdens carnaval en biologische producten tijdens bijvoorbeeld bruiloften. Het beste alternatief lijkt mij, zoals in het artikel ook wordt gesteld, bio-confetti, die binnen afzienbare tijd oplost in water (en dus bij regenval).

De laatste jaren vroeg ik het mijzelf tijdens carnaval zelf ook af: we zijn bezig met afvalscheiding, afvalvermindering en opruimacties om zwerfafval op te ruimen, maar tijdens carnaval gooien we het doodleuk weer de straat op. En natuurlijk, op plekken zoals de Markt, of de route van de optocht, wordt dit door de gemeente ook weer opgehaald. Maar op veel plekken, zoals in bosjes, perkjes en op veel plekken ook op het trottoir, blijft dit alles natuurlijk liggen.

Plastic in de natuur willen we voorkomen. Er zijn genoeg inzamelingsinitatieven voor pet-flesjes en blikjes. Zoals in Rome, waar je gratis met het OV kunt reizen als je plastic inlevert. Of zoals de lobby in eigen land voor statiegeld op kleine plastic flesjes. Maar is het dan niet ook logisch dat we ook iets doen om plastic zwerfafval te voorkomen tijdens bijvoorbeeld carnaval?

De gemeente heeft overigens aangegeven niet te gaan handhaven, maar bewustzijn te willen creëren. Mij lijkt dan ook dat hier ook een rol is weggelegd voor de drie overkoepelende carnavalsverenigingen en in hun gevolg de talloze deelnemende verenigingen aan optochten. En misschien is het plastic tijdens carnaval niet in één keer overal verdwenen, dat is niet erg. Het gaat om bewustwording van wat we doen, en hoe we dat anders en dus beter kunnen doen.

Die bewustwording kan wat mij betreft overigens sowieso wel een boost krijgen. Als je kijkt naar oud en nieuw, wordt er veel de lucht in geschoten en ja, ook ik heb daar vaak aan meegedaan. Maar als je vervolgens ziet wat voor troep wordt achtergelaten op straat en op de trottoirs terwijl men doodleuk doorgaat met leven, is dat alsnog schrikbarend veel.

Tradities zijn er om in ere te houden en dat geldt ook voor carnaval en oud en nieuw, maar het is helemaal niet zo gek om na te denken bij wat we allemaal achterlaten in de publieke ruimte.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.