Commissie juni: over medicinale wiet en verkeersveiligheid

Elke maand zit de commissie AZM bijeen om onderwerpen als financiën en veiligheid te bespreken. De met enige regelmaat terugkerende lezer zal intussen wellicht hebben gemerkt dat veiligheid een thema is dat ik al jaren oppak. In dit blogje wil ik vertellen wat er besproken is en nog besproken gaat worden.

Medicinale wiet

Op de agenda stond onder andere een motie om een brief naar de Eerste Kamer te sturen om oplossingen te zoeken voor de problemen die mensen ondervinden met het verkrijgen dan wel kweken van medicinale wiet. Voor aanvang van het agendapunt was er een inspreker die becijferde wat het kopen van medicinale wiet via de apotheek hem op jaarbasis kost sinds het verkrijgen niet meer vergoed wordt: €1.800,-. Het is op te lossen: iedere particulier mag maximaal vijf plantjes zelf telen. Volgens de inspreker zou dit voldoende moeten zijn voor een half jaar aan medicatie ter verlichting van pijnen. Enig probleem: niet alle verhuurders, met name corporaties, staan dit toe. 

Wij, en met ons nagenoeg de hele commissie, zien er niets in een brief te sturen om iets te kunnen regelen, terwijl die regelgeving al voor 80% rond is. Wat ik heb voorgesteld en wat gelukkig uitgevoerd gaat worden, is het volgende: de gemeente gaat in gesprek met corporaties om in ieder geval eigen kleinschalige teelt voor medicinaal gebruik (en dus met doktersverklaring) toe te staan. Zo kunnen we zoveel mogelijk Kerkradenaren die baat hebben bij medicinaal gebruik van wiet, ondersteunen.

Mobiele flitsers

In de commissie heb ik ter sprake gebracht dat veel burgers merken dat er in wijken (zeer) hard gereden wordt. Wij willen dat de gemeente de mogelijkheid krijgt om aan de slag te gaan met mobiele flitsers die geplaatst worden in samenspraak tussen wijkagent (politie), handhaving en de burger zelf. Het blijkt helaas formeel nog niet mogelijk om dit te regelen, maar dit lijkt binnenkort wel mogelijk. Wél blijken wijkagenten hier zelf momenteel veel meer mee te doen en worden er projecten opgezet samen met de gemeente om pijnpunten in wijken aan te kunnen pakken. 

Nog één ding over verkeersveiligheid: op de Markt wordt er spoedig iets gedaan aan de auto’s die vaak de Markt op rijden, vaak ook vrij hard, zonder dat dit überhaupt mag en er vele kinderen en jongeren spelen.

Komende maanden

Na het reces, vanaf september, komt nog een aantal zaken aan de orde, door mij en mijn partij op de agenda gezet:

  • Coffeeshop en mogelijke verkeersknelpunten;
  • Tihange en de Veiligheidsregio;
  • Huisjesmelkers en de verloedering van panden.

Later daar meer over. Heb jij nog opmerkingen over veiligheidsthema’s in jouw wijk? Laat het me weten via deze enquete! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.