Concreet: hoe pak je onveiligheid in de wijk aan?

 

Klinkt leuk en ik lees het intussen bij meer partijen: pak de onveiligheid aan! Maar hoe doe je dat dan? Per slot van rekening is dit niet aan de raad maar aan de burgemeester. Die moet zorgen voor een veilige stad.

Klopt. Maar dat wil niet zeggen dat je dus niets kunt doen. Ik kwam vandaag een bericht van twee jaar geleden tegen waarin ik het coffeeshopbeleid weer had geagendeerd, op dat moment vanwege de sluiting in Sittard-Geleen voor niet-ingezetenen. Mogelijk gevolg: verplaatsing van al die klanten naar o.a. Kerkrade.

Drugsoverlast
Sommige wijken worden getergd door illegale drugsoverlast. Deze pakken we in Kerkrade op twee manieren aan: de coffeeshop openhouden voor zoveel mogelijk mensen (liever in de shop dan in de wijk!) en tegelijkertijd een no nonsense beleid als het gaat over de illegaliteit, bijvoorbeeld bij illegale teelt.
Wij houden hier al zes jaar vinger aan de pols. Wat zijn de ontwikkelingen en hoe sturen we bij? Daarnaast hebben we ingezet op deelname aan de proef legale teelt. Je mag dus van mij verwachten dat ik dit blijf doen. Legale teelt leidt namelijk tot minder illegale teelt in de wijk én is beter voor de volksgezondheid. Juist die huisteelt is gevaarlijk voor omwonenden!

Handhaving
Wat doet een handhaver? Velen denken direct aan parkeerbonnen uitschrijven en controleren in het stadspark. Dat is echter maar een klein deel. Alles wat gaat over handhaving van de APV, inclusief alle (woon)overlast, alles wat verboden is (denk ook aan hondenpoep!), gaat over de taken van een handhaver. Ze doen ontzettend veel werk en moeten ondersteund worden door extra collega’s om al die taken op te kunnen pakken. Dat is een tweede dat ik wil blijven oppakken.

Wijkpreventieteam
Zo’n twee jaar geleden ben ik meegegaan op een meeloopronde van het wijkpreventieteam in Kerkrade-West. Deze teams lopen gezamenlijk door de wijken en letten na een cursus te hebben gevolgd op alles wat hen opvalt. Inbraakgevoeligheden van huizen, verdachte auto’s, alles wat zij zien, geven ze door aan handhaving en politie, die hen ook vaak tijdens een ronde ergens langs laat lopen om te checken. Maar dit kunnen ze niet alleen! Ze verdienen meer ondersteuning van de gemeente.

Huisjesmelkers
Wie niet omkijkt naar z’n pand, het opdeelt in veel kleine woonruimtes met evenveel brievenbussen alleen om veel huur te vangen, moet aangepakt worden. Deze brievenbuspanden leveren overlast en onveiligheid op en maken de rest van de wijk onverkoopbaar. Inmiddels blijkt dat het om meer dan honderd panden gaat in onze gemeente. Met de aanpak zijn we al zeker een jaar bezig en daar gaan we keihard mee door.

Actieplan per wijk
Naar aanleiding van inmiddels drie wijkeenkomsten (Holz, Spekholzerheide, Bleijerheide) zagen we per wijk weliswaar overeenkomsten, maar ook verschillen. Daarom komt er nu een aanvalsplan onveiligheid op maat gemaakt per wijk. Wij vinden dat bewoners, ondernemers, scholen en zorginstellingen hierbij betrokken moeten worden. Als later dit jaar deze plannen klaar zijn, komen wij hier dus mee naar uw wijk vóórdat de raad hier iets over moet vinden.

Eén gedachte over “Concreet: hoe pak je onveiligheid in de wijk aan?”

  1. Veiligheid en parkeer-probleem Brede school Deken-Deutzlaan . Dit loopt al sinds 2006 bij in gebruikname school en apartementen boven school. Bij de vele vergaderingen met wethouder zelfs Burgemeester Jos Som politie wijkbeheer en huurders belangangen verenigingen nog steeds niet opgelost . Bij de vele afspraken onderling nog steeds niet opgelost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.