Een keuze voor solidariteit

Woensdag 4 juli heeft de Gemeenteraad besloten om de jaarlijkse tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de zogenaamde ‘WTCG-gelden’, stop te zetten. Dit houdt in dat burgers die daar in 2018 recht op zouden hebben, dit nu niet meer kunnen aanvragen. Dit líjkt een snel en ondoordacht besluit, maar het heeft een hele goede reden: de jeugdzorg kost de gemeente veel geld. De PvdA Kerkrade is akkoord gegaan met deze afschaffing en hieronder wil ik jullie kort uitleggen waarom ik hier achtersta.

Terug in de tijd
Even een paar jaar terug in de tijd! De tegemoetkoming werd vroeger betaald door de Rijksoverheid aan een chronisch zieke of gehandicapte burger. Toen dit door de Rijksoverheid werd afgeschaft, heeft de gemeente Kerkrade ruimte gezocht in haar budget  om deze betalingen over te nemen… en dit was ook gelukt! 

Op verzoek van het Platform Maatschappelijke Ondersteuning is door de raad gekozen om dit inkomensonafhankelijk te vergoeden: het maakte niet uit wat je inkomen was, als je drie jaar je eigen risico had verbruikt en in Kerkrade woonde, kon je de tegemoetkoming van € 125,- aanvragen. Eerlijkheidshalve was dit destijds al tegen de zin van de PvdA: als je een laag inkomen hebt, is deze tegemoetkoming een stevige steun in je rug, maar met een riant salaris heb je dit hoogstwaarschijnlijk niet nodig. De PvdA heeft destijds gepleit voor een inkomensafhankelijke tegemoetkoming, maar helaas wilde de meerderheid in de Gemeenteraad daar niet aan.  

Jeugdzorg
In meer dan 85% van de Nederlandse gemeenten ontstaan problemen met de kosten van de jeugdzorg. Dit is een taak die de Rijksoverheid aan Kerkrade heeft overgedragen. Kerkrade moet dit alleen met minder geld gaan doen. Jeugdzorg is een zogenaamde “open einde-regeling”, wat inhoudt dat als het geld voor jeugdzorg uit de begroting op is, de gemeente mensen die hiervan gebruikmaken toch niet kan, mag en wil weigeren. En dat is maar goed ook: wie hulp nodig heeft, moet dit krijgen! De PvdA staat hier volkomen achter, maar… 

In 2018 en in de komende jaren moet de gemeente hierdoor naar financiële oplossingen zoeken en het meest voor de hand liggende bleek het afschaffen van eerder genoemde  tegemoetkoming. Kerkrade levert het stopzetten € 600.000 tot € 800.000,- extra per jaar op voor onze jeugd(zorg). Dit klinkt heel erg naar en het is eigenlijk een niet te maken keuze: als je voor de ene doelgroep kiest, kies je niet voor de andere groep burgers. Toch is er een reden waarom ik hiermee instem. 

Een alternatief
Er komt over een half jaar namelijk een alternatief. Ik probeer dit kort uit te leggen: 

De eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat namelijk veranderen, waardoor vooral de hogere inkomens minder hieraan kwijt zijn. De lagere inkomens (tot 150% van het bijstandsniveau) kunnen daarbij al hun eigen risico afdekken via een “gemeentelijke” zorgverzekering door afspraken met VGZ: voor iets meer dan €10,- per maand extra is je eigen risico voor dat jaar al betaald binnen je maandelijkse premie. En voor de laagste inkomens (110% van het bijstandsniveau) geldt daarbij nog dat €10,- hiervan maandelijks via compensatie (bijzondere bijstand) terug kan worden gevraagd. 

Solidair met de samenleving
Dus: door deze keuze te maken helpen we Kerkrade met de financiële problemen van de jeugdzorg, zonder dat wij chronisch zieken in de kou laten staan. Dit is voor mij een keuze gebaseerd op solidariteit met de hele Kerkraadse samenleving en daar ben ik het dan ook volmondig mee eens. 

Wil je hierover met mij van gedachten wisselen, stuur een e-mail, app of bel me!

Eén gedachte over “Een keuze voor solidariteit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.