Een ode aan Nathan

Apatische blikken over en weer, voorzetten die over de achterlijn verdwenen. Nee, het was geen pretje om als toeschouwer in het PLS te moeten kijken naar een wedstrijd waarin je club moet strijden voor lijfsbehoud. Helmond Sport maakte op knappe wijze de dienst uit, wat natuurlijk ook veelbetekenend is voor het de mannen in het geel-zwart. Waar Helmond dicteerde, kon Roda enkel counteren. In de eerste helft resulteerde dat tot een uitvoering waarbij counters ongeveer ter hoogte van de middellijn strandden door een bal in niemandsland, of in de voeten van de tegenstander. Tel daar een (volkomen onterechte) rode kaart bij op voor de enige buitenspeler die af en toe een assist levert of een doelpunt maakte, en iedereen met een Roda-hart vreesde voor lijfsbehoud en feitelijk daarmee voor het voortbestaan van die mooie club.

Of het nu een blessure van Tom van Hyfte was of een tactische wissel, in de tweede helft liep het heel anders vanaf de 57e minuut. De tijd die verstreek tussen het gevreesde uitdoelpunt en het moment dat Nathan Rutjes het veld in kwam, leek een eeuwigheid. Momenten uit de historie schoten in gedachten voorbij met de topprestatie in Breda als meest nadrukkelijk. Het voetbal dat op de mat werd gelegd, gaf geen enkele aanleiding tot hoop op verbetering. In werkelijkheid duurde die tijd zeven minuten.

Nathan kwam erin en de knop ging om. Er ging een golf van hoop en moed over de tribunes en de aanstekelijk wapperende manen van Nathan golfden mee met het spel, dat zich nu eindelijk voorwaarts bewoog.

In de begintijd van Nathan bij ons, zag ik in hem een strijder die echter tactisch wat steken liet vallen. Ik herinner me een moment in het PLS dat hij op de linksbackpositie stond (ik weet niet of hij de positie van een teamgenoot overnam of daar opgesteld stond) en hij dekte zijn tegenstander. Een buitenspeler met bal kwam op hem af en omdat hij koste wat kost de bal wilde hebben, stormde hij op de aankomende tegenstander af…waarmee hij door zijn enthousiasme zijn eigen man vrij weg liet lopen.

Maar dat kenmerkt hem. Nathan heeft maar één doel en dat is winnen door strijd en inzet. Hij was de perfecte invaller in een op dat moment verloren wedstrijd en met hem in het veld – en in zijn kielzog Gyliano van Velzen – kregen niet alleen supporters, maar ook teamgenoten hoop op een kentering. Nathan dook in alle hoeken en gaten en zodoende moest Helmond terug in plaats van richting de andere helft. Hij maakte ruimte voor andere spelers en zorgde dat hij altijd daar was waar het spel gespeeld werd: achterin of juist in de zestien.

Ik ben ervan overtuigd dat dit team geen team is door alle wisselingen in samenstelling. En ik ben ervan overtuigd dat huurlingen en andere halfjaarlijkse passanten geen idee hebben wat er op het spel staat. Nathan wel. Hij weet wat er gevraagd wordt in play-offs en hij weet wat er gevraagd wordt in de verhitte derby tegen MVV.  En ik weet zeker dat Ard van Peppen, Tom van Hyfte, Benjamin van Leer, Daryl Werker en Mitchell Paulissen dit ook weten. Kijk maar naar de slotronde voor het publiek. Kijk hoe ongeïnteresseerd alle mannen rondliepen en kijk hoe Benjamin en Nathan dit deden. Vol passie, vol dank, vol strijd.

Yannis, beste sirtakidansende oud-spits, jammer van je laatste verbale strohalm, het ultieme team dat je had gevonden. Ik had je graag nog een laatste keer die sirtaki gegund, maar het zij zo. Nu wordt er iets anders gevergd van je mannen en Huub gaat ze dat samen met doorgewinterde koempels Plum en Trost in spoedcursus bijbrengen.

Dus Huub, gebruik de mannen hierboven en bouw daar omheen je elftal. Vul ze aan met vaste waardes van dit seizoen, laat Van Velzen weer groeien onder Nathans vleugels en dan weet ik zeker: dan is Roda opeens weer een team. Dan is dit Roda onverslaanbaar voor het kleine bastaardbroertje uit Maastricht. En dan laten we samen nog eenmaal het PLS kolken voordat dit erbarmelijke seizoen in een bizarre apotheose zijn einde kent. Roda leëft!

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.