Gebruik je verstand en denk aan de lokale ondernemers

De situatie in het land en de wereld om ons heen is een bizarre. Het openbare leven dat bijna tot een nulpunt is gedaald en overheden proberen uit man en macht de strijd tegen het virus te winnen.

Van mij uit geen pleidooi hoe we het wel of niet zouden moeten doen. Ik ben geen kenner, deskundige, wetenschapper, geen arts. Ik vind het belangrijk om aanwijzingen en richtlijnen van de overheid te volgen en laat het oordeel over wat wijsheid is over aan hen die daar echt iets van weten.

Dat maakt ook dat de enige conclusie kan zijn: horeca, scholen, sportclubs, in andere landen zelfs nog meer, het is allemaal niet voor niks. Doe er niet luchtig en lacherig over, want hoewel je jezelf wellicht onaantastbaar waant, een ander is dat niet. Als je het niet belangrijk vind om jezelf te beschermen: bescherm in ieder geval je medemens.

Het enige dat wij dus allemaal kunnen en moeten doen, is ons verstand gebruiken. Houd rekening met elkaar. Aan de deur, in de supermarkt, overal. In supermarkten waar geen strepen op de grond zijn gemarkeerd, zie je mensen samendrommen in de rij voor de kassa. In supermarkten waar dit wel zo is, kun je goed zien wie de situatie nog steeds onderschat. Dus nogmaals: gebruik je verstand en let op je eigen handelen en dat van de mensen om je heen. Geen paniek, wel bewustwording en zorgvuldigheid.

27 februari 2020 zag de Nederlandse wereld er nog heel anders uit. Maar nog steeds geldt: paniek heeft geen enkele zin. Ga je niets in je hoofd halen en geloof vooral niet alles wat op sociale media staat. Behalve als ik het schrijf natuurlijk 😉

Intussen kunnen we niet meer dan er het beste van maken. Thuiswerken, de kinderen aan huiswerk zetten of entertainen en ons leven gewoon beleven zoals het nu is. De wereld draait zelfs nu gewoon door en de schoorsteen moet roken.

Dat is meteen een mooi bruggetje naar het tweede punt dat ik wil maken. Naast alle voorzorgsmaatregelen die we allemaal treffen, zijn er genoeg mensen die keihard getroffen worden door de sociale en economische gevolgen van het huidige openbare leven.

Naast zorgpersoneel dat overvraagd wordt en naast mensen in verzorgingstehuizen die weinig of geen bezoek kunnen krijgen, zijn veel mensen werkloos thuis en zitten ondernemers in zak en as. Ik vind oprecht dat het kabinet heel veel heeft gedaan en doet om deze gevolgen te bestrijden, maar ondanks alles zullen bedrijven in een aantal sectoren het zwaar krijgen. Niet alleen gesloten horecagelegenheden, maar ook andere winkels die nu veel minder (of geen) omzet draaien.

Ik stond vorige week in de kledingwinkel van familieleden en daar bleek dat niemand echt bezig is met het passen en kopen van kleren. Ook de detailhandel in wijken en winkelcentra heeft te lijden onder de teruggang in het openbare leven. We kopen onze levensmiddelen, doen ons werk, gaan alleen nog even naar de bouwmarkt voor die ene klus in huis en trekken ons terug in wat hopelijk een veilige thuishaven blijft.

Maar daarmee komen we er niet helemaal. Veel horecagelegenheden bieden afhaal- en bezorgmogelijkheden. Andere winkels hebben afhaalbalies waar je net als normaal gewoon je spullen kunt blijven kopen. En wil je nu geen kleding, bezorgmaaltijd of andere spullen? Koop dan in ieder geval een cadeaubon (als je dat kunt uiteraard) om te verzilveren na deze periode.

Sowieso is het al dagelijks gebruik om webwinkels te plunderen in plaats van naar fysieke winkels te gaan, maar juist nu is de tijd om daarin te minderen en aan de lokale ondernemer te denken. Uiteindelijk heeft onze hele lokale samenleving daar profijt van en daarmee komen we samen sterker uit deze onzekere periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.