Kabinet neemt drugsproblemen gemeenten niet serieus

Het lijkt zo mooi: een wietproef om te bekijken of gereguleerde wietteelt de criminaliteit kan terugdringen. Uitstekende kans voor een regio vol met gemeenten die kampen met illegale drugstoeristen. Noem ze maar op: Kerkrade, Heerlen, Sittard, Maastricht, Roermond. De gemeenten die bij elkaar liggen kunnen niet apart aan de proef meedoen, aangezien dit tot het verdrijven van criminaliteit leidt van de ene naar de andere gemeente.

Zo is ook de mening in de gemeenten Breda en Tilburg. Maar wat blijkt? De Minister is niet van plan om gemeenten te laten samenwerken binnen de proef en gezamenlijk mee te laten doen.

Tel daarbij op het gesjoemel van VVD-Ministers met rapporten over de drugsproblematiek en wederom blijkt dat de problemen eigenlijk helemaal niet serieus genomen worden. Je organiseert een proef en voordat de werkgroep die dit gaat bekijken is opgericht, ga je bepalen wat in ieder geval al niet kan.

Ik weet wel al wat er gaat gebeuren: gemeenten worden op deze manier tegen elkaar uitgespeeld en hoewel de proef succesvol zal zijn in gemeente A, zal die wegens de nabije ligging en uitsluiting van de proef negatieve effecten hebben voor gemeente B. De negatieve resultaten worden gebruikt, de positieve resultaten in een voetnoot vermeld.

Op lokaal en regionaal niveau zal ik in ieder geval aandacht blijven vragen voor de proef, al is wel weer duidelijk hoe de kaarten landelijk op tafel liggen. Met dank aan onder andere (wederom) VVD en CDA.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.