Kerncijfers 2016: dalende werkloosheid in Kerkrade!

Eerder deze week werden door de gemeente Kerkrade de kerncijfers 2016 bekend gemaakt. Daarin was een positieve ontwikkeling zichtbaar: een dalende werkloosheid.

Minder werklozen dan in 2013
In 2013 was 15,8% van Kerkrade werkloos, een percentage dat in de twee jaren die volgden opliep naar 17,3% en vorig jaar zakte naar 14%. Anders gezegd: van elke honderd Kerkradenaren waren er in 2015 meer dan zeventien werkloos, maar in 2016 nog veertien. In absolute getallen hebben we het over bijna zevenhonderd mensen die in een jaar tijd werk hebben gevonden.

Opvallend: meer vrouwen werkloos
Een opvallende trend: hoewel de werkloosheid daalt, stijgt die onder vrouwen. In Kerkrade waren 8% meer vrouwen werkloos in 2016 dan in 2013. Je mag dus stellen dat vooral de werkloosheid daalt onder mannen. Nuance: de werkloosheid onder vrouwen daalde wel in 2016 ten opzichte van 2015. Wellicht zet die daling dus de komende jaren ook door.

Limburg en Nederland
Een gedeelte van de trends in Kerkrade komen overeen met die in Limburg en Nederland. Ook op provinciaal niveau raakten 8% meer vrouwen werkloos en was de algemene werkloosheid in 2016 (8,6%) beter dan die in 2013 (9,7%). Als je onze provincie afzet tegenover het hele land, doet de provincie het zelfs beter. Hoewel we lokaal dus een relatief hoge werkloosheid hebben, valt dat in de regio om ons heel dus best mee. Het zou een teken kunnen zijn dat een potentiële baan in de provincie ook voor de Kerkradenaar binnen handbereik zou moeten komen.

Nog een punt waarop zowel gemeente als provincie het beter doen dan de rest van het land: de werkloosheid van vrouwen steeg in het hele land gemiddeld met bijna 15% en bleef bezien over de hele bevolking nagenoeg gelijk, waar die in gemeente en provinie daalde..

Natuurlijk betekent dit niet dat 14% werkloosheid goed is, het is enkel een positief signaal. Hier ligt dan ook een taak voor de komende jaren.

Zie voor alle cijfers deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.