Murcia Kerkrade

Bron: 1Limburg

Op 7 juni 2019 schreef ik op deze plek een stuk over de introductie van Mauricio Garcia de la Vega als beoogd grootaandeelhouder van Roda JC Kerkrade. Ik gaf daarbij direct aan dat ik er geen vertrouwen in had. Zelfs De la Vega moest echter een eerlijke kans krijgen, ondanks alle rookpluimen in Mexico en Spanje, al was het maar omdat wij als supporters toch geen invloed op dergelijke aandelenoverdrachten hadden en hebben. Lees hier mijn hele bericht van destijds, dat eigenlijk geen hogere wiskunde was en iedereen op z’n klompen aanvoelde.

Rookpluimen in Mexico, waar hij spelers die bij hem als makelaar onder contract stonden niet uitbetaalde en zijn licentie werd afgenomen. Rookpluimen in Murcia, waar er nog geen geld meer was voor een leren voetbal. En iedereen weet: waar rook is, is vuur. Dat bleek intussen ook in Kerkrade. NRC zocht uit dat de club mag dokken voor onder andere persoonlijke juridische kosten en voor reis- en verblijfskosten (all inclusive!), maar dat spelers hun salaris alleen krijgen met behulp van externen. Intussen leent De la Vega een bedrag van € 150.000,- in Zuid-Duitsland, wat over een jaar afgelost moet worden. Uiteraard met een aardig rentepercentage. Maandelijks bedrag dat hij declareert: €30.000,- per maand (bron: 1Limburg).

Met andere woorden: zijn medewerkers kan of wil hij niet betalen, maar zijn dagelijkse avondmaaltijd declareren is geen enkel probleem. Het gaat zelfs zo ver dat het salaris van de van Chelsea gehuurde spits Ugbo, dat op een klein deel na vanuit Chelsea wordt overgemaakt aan Roda JC, werd gebruikt voor de andere spelers. Ugbo, een van de weinige sportieve successen, bleef onbetaald achter, hetgeen vandaag is rechtgetrokken volgens De la Vega. Je kunt er echter donder op zeggen dat Chelsea hem terughaalt.

Vandaag maakte De la Vega verder bekend dat hij van de partij die de naamgeving van het stadion heeft gekocht, een bankgarantie op papier heeft ontvangen. Het toeval is bijzonder opvallend. Nog opvallender is dat hij in Mexico, zo bleek uit eerder onderzoek van NRC, wel vaker met brieven op de proppen kwam die hem vrijpleitten maar waar achteraf bijvoorbeeld vervalste handtekeningen onder stonden.

In Spanje, om precies te zijn in Murcia, voltrok zich eenzelfde scenario als in Kerkrade: spelers kregen al in de eerste maanden geen salaris (of zoals hier slechts met externe hulp). In alle facetten herhaalt de geschiedenis rondom De la Vega zich met het tempo van een doordenderende trein.

Ik vraag mij de laatste jaren geregeld af in welk script voor een slechte B-film Roda JC een hoofdrol speelt. De handel en wandel van voornamelijk bestuurders valt sinds de rare acties van Marcel van de Bunder met geen pen te beschrijven, al doet Maurice Jongen (Medisana) wel een bijzonder aardige poging.

Iedereen met een geelzwart hart dat klopt voor onze club maakt zich grote zorgen. Zorgen omdat de glijdende schaal ooit een bodem kent. Verder afglijden houdt een keer op en het is de vraag wanneer de weg naar boven eindelijk in kan worden gezet voordat er geen weg meer terug is. Het lijkt niet dat dit zal gebeuren onder leiding van de Mexicaanse ondernemer die gratis aandelen kan overnemen en niet van plan lijkt te zijn zelf te investeren. Vrijdagavond nam een groep supporters het initiatief om, vermoedelijk gesteund door de gehele club, de man de deur te wijzen. Eenmaal buiten dreigde de sfeer om te slaan van vastberaden in grimmig en greep de politie op tijd in.

Bron: De Limburger

In principe valt zo’n actie natuurlijk niet goed te praten en past het niet bij onze club, maar tegelijkertijd heb ik begrip voor de situatie waarin personeel en supporters zich bevinden en ben ik vooral blij dat er geen klappen zijn uitgedeeld en er dus vooralsnog geen sprake lijkt van gepleegde strafbare feiten (dat blijkt althans niet uit de talloze beelden). Gelukkig gaf De la Vega al vrij snel aan dat alles ok was met hem, getuige de “thumbs up”-foto van hem in een politiewagen én getuige het feit dat hij nu betoogt dat de supporters niets te verwijten valt, dat zij volgens hem ook maar voor het karretje zijn gespannen.

Ik ga er ondanks zijn compassie echter niet vanuit dat hij zijn aangifte tegen de supporters intrekt. Dat zou immers de eerste keer betekenen dat hij daad bij het woord voegt.

Dit bericht schreef ik op persoonlijke titel.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.