Nieuwe eigenaar, nieuwe problemen?

Roda JC krijgt een nieuwe grooteigenaar, tenminste, op het moment dat de licentiecommissie van de KNVB groen licht heeft gegeven. Frits Schrouff heeft de overeenkomst met de Mexicaan De la Vega getekend met daaraan gekoppeld een investeringsplan en een dekking van tekorten voor het nieuwe seizoen. Allereerst: opluchting valt ons ten deel, de club blijft bestaan. Dat was enkele uren voordat de deal rond was ook bekend, maar dat even terzijde.

Na de aankondiging stak er een storm van kritiek op, voornamelijk vanuit Spanje. De la Vega is momenteel aandeelhouder in dat land, bij Real Murcia. Fans van die club reageerden nagenoeg unaniem met medelijden en vrees voor het voortbestaan van Roda JC. Gevoelsmatig, zeker gezien het fiasco Korotaev (en dan doel ik niet op de intenties van de beste man, maar de gang van zaken) ben ik vrij wantrouwend tegenover buitenlandse investeerders die uitgerekend een noodlijdende club uit het zuidoosten van het land willen overnemen. Goedgelovige praatjes over koempelmentaliteit, historie en een warm gevoel zijn vaker dan eens het gevolg, maar tot nu toe zijn die daden niet altijd waarheid geworden. Tot zover mijn eerste gevoel, wat verder natuurlijk niets zegt over de daadwerkelijke intenties en capaciteiten van een buitenlandse investeerder, of het nu Korotaev, De la Vega of andere eigenaren van bijvoorbeeld Fortuna en Vitesse betreft. Stukje achterdocht in het algemeen, in lijn met bijvoorbeeld de tweet van Sjoerd Mossou (Algemeen Dagblad):

Dat soort berichten onder de tweet is onheilspellend, maar het is goed te bekijken wat er echt aan de hand is. Hiervoor is een artikel van ESPN het meest toereikend als basis. Uit dit artikel blijkt dat De la Vega grootaandeelhouder werd toen de eigenaar van dat moment de jarenlange tekorten, ontstaan door wanbeleid, niet meer kon en/of wilde ophoesten en de club wilde verkopen. Enige paralellen met Roda JC worden hier vrij snel zichtbaar…

Maar de oud-eigenaar verkocht de club niet alleen aan De la Vega, ook aan een andere koper. Een voortslepende juridische procedure was het gevolg met als uitkomst nog meer schulden dan de club had voor de eerste aandelenoverdracht. Supporters kopen inmiddels toch maar zelf nieuwe ballen voor de spelers.

Ogenschijnlijk kan dat De la Vega niet aangerekend worden. Hij lijkt slachtoffer te zijn geworden van een dubbele verkoop van aandelen. Er zijn klachten over het feit dat hij geen euro in de club zou hebben gestopt. Maar kun je het iemand verwijten geen geld te storten als zijn eigendom niet 100% juridisch gegarandeerd is?

Toch lijkt ook dat iets anders in elkaar te zitten. De Staantribune heeft eveneens een artikel geschreven over de problemen rondom De la Vega. Een citaat: “Moro blij, fans blij: een slimme zakenman met geld die orde op zaken komt stellen. De praktijk bleek weerbarstiger. In het contract met de oude eigenaar stond dat Mauricio verantwoordelijk was voor de betalingen van de spelers en het personeel. Als die verplichtingen langer dan drie maanden niet werden nagekomen, zou de deal ongeldig worden verklaard. Garcia betaalde in januari 2018 één maand salaris, maar daar bleef het volgens de clubbestuurders bij.”

De vraag die zich opdringt: is hij werkelijk slachtoffer in de overname, of zit het iets anders in elkaar? De feiten in het genoemde artikel zijn afkomstig van het bestuur van Real Murcia. Enerzijds een betrouwbare bron, anderzijds kan dat ook gewoon goed uitkomen in de juridische procedure en weten we dus ook dat niet zeker. De waarheid zal ergens in het midden liggen, dat is vooralsnog met geen mogelijkheid zeker te zeggen zonder de hele juridische procedure te gaan doorspitten.

Tot zover het verleden, dat niet veel reden tot optimisme geeft maar toch genuanceerder in elkaar steekt dan zoals blijkt uit reacties van Murcia-fans. VI schreef een artikel over de intenties van de nieuwe beoogde eigenaar. Die blijken uit de citaten van Pieter Nieuwenhuis van Hypercube, dat clubs en bonden begeleid in zaken als deze en dat ook voor Kototaev lijkt te doen.

De la Vega wil in drie jaar tijd promotie naar de eredivisie bewerkstelligen. Eerst financieel orde op zaken, technisch orde en rust, daarna naar boven kijken. Klinkt niet gek, al zou met de juiste investeringen dit binnen een jaar of twee met een beetje ambitie mogelijk moeten zijn. Maar dan nog: liever dat dan te hard van stapel lopen. De vraag is alleen hoe betrouwbaar ook deze informatie is. Ik ga er niet vanuit dat Hypercube tegenover VI zal beweren dat de man onbetrouwbaar is en niets goeds met Roda JC voor heeft. Dat zou de belangen van zijn bedrijf alleen maar schade berokkenen.

Je kunt me een azijnzeiker noemen, negatief ingesteld, maar mijn gezond verstand wantrouwt de beste man en de snelheid van de overdracht voorlopig. Enkele weken in gesprek en de KNVB heeft nog niets erover kunnen zeggen. Is er een degelijke achtergrondcheck geweest? Waren de problemen bekend en verklaarbaar?

Wat mij betreft: eerst de daad bij het woord voegen, daadwerkelijk investeren en bewijzen dat Roda JC geen tweede Real Murcia wordt, daarna volgt vertrouwen vanzelf. Het is te makkelijk achter iemand met een zak met geld aan te lopen en op blauwe ogen te geloven, maar iedereen verdient een eerlijke kans, dus De la Vega moet en zal die na goedkeuring vanuit de KNVB ook krijgen.

Ons rest als supporters niets anders dan opportunistisch als we zijn een seizoenkaart te kopen en te hopen op de best mogelijke sportieve prestaties. Uiteindelijk kunnen we niets veranderen aan de hele aandelenoverdracht en is het zijn van supporter de enige rode draad in decennia dat de club bestaat. Eigenaren, bestuurders en spelers zijn passanten, de supporters zijn er altijd, dat zagen we begin deze week wel aan de opkomst in het stadion en aan de hele crowdfundingsactie! Daarom, no matter what: trots om deel uit te mogen maken van de achterban van de mooiste club van de wereld!

Gerelateerde berichten:

Eén gedachte over “Nieuwe eigenaar, nieuwe problemen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.