Op initiatief PvdA Kerkrade richting proef gereguleerde teelt

Al vaker schreef ik over het drugsdossier in Kerkrade. Het ging dan om twee onderwerpen: de onveiligheid in de wijk door illegale verkoop op straat en het openhouden van coffeeshops voor burgers én niet-ingezetenen.

Er is echter een derde belangrijk aspect in dit thema. De Nederlandse situatie rondom het gedoogbeleid zorgt er namelijk voor dat de illegale thuisteelt hoogtij viert. Coffeeshops mogen softdrugs dan wel verkopen, het mag niet geproduceerd worden. Eigenlijk mag een coffeeshophouder dus niet inkopen, maar wel verkopen. Een bizarre situatie die ervoor zorgt dat de teelt 100% crimineel is. Niet meer van deze tijd.

Het nieuwe kabinet zal echter volgens het regeerakkoord een proef gaan opzetten om in een aantal gemeentes teelt te reguleren, dat wil zeggen de teelt te controleren. Zo hoeft de aanvoer van softdrugs niet meer in een schemerig gebied te blijven, maar kan deze in het zicht plaatsvinden om kwaliteit te waarborgen (je weet immers niet wat de criminele sector produceert) en vooral de thuisteelt en andere illegale teelt te ontmoedigen.

Kerkrade is een van de koplopers inzake het wekelijks ontmantelen van illegale kwekerijen ergens in Kerkraadse panden, in onze wijken. Deze kwekerij is- het is immers verboden – schimmig. Er is geen controle op, er wordt vaak stroom afgetapt en de veiligheidsmaatregelen zijn nihil. De ene keer ontstaat er brand, de andere keer een lekkage.

Daarom agendeerde ik een motie om mede te bewerkstelligen dat Kerkrade en liefst ook de omliggende gemeenten mee kunnen doen aan deze problematiek. Juist in onze regio van groot belang om de veiligheid in wijken weer een stapje dichterbij te brengen.

Conclusie? In december zijn er enkele gesprekken tussen ambtenaren en burgemeesters van Limburgse coffeeshopgemeenten om deze optie te bespreken. Vlak na het nieuwe jaar komt onze burgemeester dan terug naar ons als commissie om te bekijken wat de stand van zaken is en of er kans is om deel te nemen aan de proef. Het zou een absolute kans voor Kerkrade betekenen. Ik blijf er mijn best voor doen en houd u als burger onder andere via deze site op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.