Over de verkiezingsuitslag

Gisteren ging Nederland naar de stembus. In Kerkrade wist mijn partij, de PvdA Kerkrade, hetzelfde aantal zetels (4) te behouden als in de afgelopen periode. Een geweldige prestatie van ons team als je kijkt naar de uitslagen van de PvdA elders in het land. Een beloning van de kiezer voor het werk van de fractie vuur Kirchroa.

Ik heb intussen al vaker de vraag gekregen wat mijn persoonlijke uitslag is en of ik in de raad ben gekomen. Dit laatste is niet zo. Nóg niet. Het zit zo:

PvdA-reglementen
De Partij van de Arbeid is een vereniging en heeft reglementen die gaan over verkiezingen en over hun kandidaten. In die reglementen is bepaald dat de Kieswet wordt gevolgd bij het bepalen wie wel en niet wordt gekozen. Dit is anders dan bijvoorbeeld Burgerbelangen, waar men verder gaat; bij hen geldt het principe “meeste stemmen gelden”. Iemand met 20 stemmen gaat voor op iemand met 15, kortom.

De Kieswet, die leidend is voor de PvdA, gaat alleen uit van “meeste stemmen gelden” vanaf het halen van de voorkeursdrempel. Hoe wordt die bepaald?

Voorkeursdrempel
De voorkeursdrempel wordt bepaald via de kiesdeler. Kortweg: 25% van het aantal stemmen die je nodig hebt voor één zetel. Haal je die 25%, dan gaat deze kandidaat voor op de lijstvolgorde. In Kerkrade had je 622 stemmen nodig voor één zetel en dus 156 stemmen voor het halen van de voorkeursdrempel.

En? Gekozen?
Nee, helaas niet. Ik heb 113 stemmen gehaald en dat is een mooie derde plek op onze lijst. Alleen Jack Vinders (205) en Leo Jongen als lijsttrekker (1218) hadden meer stemmen. Omdat ik geen voorkeursdrempel heb gehaald, wij vier zetels hebben en ik op plek vijf sta, ben ik niet direct gekozen. De nummers 1 t/m 4 zijn wél gekozen: Leo Jongen, Jack Vinders, Andrew van Horssen, en René van Drunen.

En nu is het klaar?
Nog niet. De coalitieonderhandelingen starten nu en dat betekent dat de kans aanwezig is dat de PvdA wederom deel kan nemen hieraan en in dat geval een wethouder levert. Of dit zo is, bepaalt uiteindelijk vooral de grootste partij. Met andere woorden: wordt komende weken vervolgd!

De vierde zetel
Tot slot nog dit: onze vierde zetel is een restzetel. Dit houdt in dat we net niet genoeg stemmen hadden voor vier volle zetels maar wel zoveel, dat deze toch onze kant op viel. Andere restzetels gingen naar Burgerbelangen (2), Lokaal Alternatief en de VVD (beiden 1). Mijn kiezers hebben met andere woorden een heel groot aandeel in deze vierde zetel en daarmee een groot aandeel in een eventueel raadslidmaatschap.

Vanaf deze plek daarom mijn grootste dank. Dank aan alle kiezers die op mij of mijn partijgenoten hebben gestemd en vertrouwen hebben gehouden in een partij die weliswaar landelijk op z’n gat ligt, maar puike idealen heeft en lokaal springlevend is!

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.