Politie: een wat veiliger Kerkrade, maar

Weer een veiligheidsupdate van mijn kant. Vanavond in de commissievergadering stonden zaken op de agenda die hiermee te maken hebben. Allereerst een terugblik op de vorige vergadering: woonoverlast. Tot slot meer over veiligheidscijfers in Kerkrade afgezet tegen vorige jaren.

Geregelde zaken rondom woonoverlast
Vorige maand kaartte ik namens de PvdA Kerkrade aan dat de burgemeester een nieuwe bevoegdheid krijgt als de raad hem die geeft. Sinds 1 juli is de aanpak van woonoverlast een nieuwe fase ingegaan. Niet meer kan een aanpak alleen bestaan uit buurtbemiddeling of uithuiszetting, twee uitersten, maar ook kan de burgemeester putten uit een nieuw middel: de gedragsaanwijzing. Als buurtbemiddeling niet helpt en als iemand overlast blijft veroorzaken (het gaat hier niet om de gemiddelde burenruzie), kan de burgemeester iemand opleggen zich wel of niet op een bepaalde manier te gedragen, op straffe van maatregelen als boetes. Dit zal natuurlijk niet leiden tot een volledig verdwijnen van overlast, maar wel helpen om erger te voorkomen waar mogelijk.

In maart zal naar verwachting de gemeente zover zijn om niet alleen de bevoegdheid te willen, maar ook te weten hoe dit ingezet kan worden. Wordt dus vervolgd!

Al geregeld is intussen een deel van de aanpak van huisjesmelkers. Hierover ook begin 2018 meer, maar op initiatief van de PvdA Kerkrade is hierbij dus een start gemaakt waarbij onder andere het zogenaamde flexteam (met o.a. instanties als gemeente, politie en Belastingdienst) al werk heeft verricht om de problemen in kaart te blijven brengen.

Veiligheid in Kerkrade
Politie gaf vervolgens een presentatie over de ontwikkeling van veiligheidscijfers. Over het algemeen waren deze cijfers positief: het algemene beeld is dat 2013 een jaar was met veel onveiligheid, maar dat al jaren de trend dalende is.

Dat merk je niet altijd op straat of in je wijk. Nog steeds blijven kwesties in het oog springen. In het kort gaat het dan om het volgende:

  • Inbraken in tuinhuisjes e.d. Een probleem van de laatste tijd. Tuinhuisjes en andere stalletjes en kelderboxen zijn vaak het minst beveiligde object in en om ons huis. Toch staan daar vaak dure zaken als (elektrische) fietsen en gereedschap in. Om mensen hierop attent te maken, heeft de politie een “waak voor braak”-brief opgesteld voor buurten waar dit veelal plaatsvindt om mensen te wijzen om mogelijke zwakke plekken.
  • Overlast verwarde personen. Dit blijft een probleem dat voelbaar is op straat. Hoewel ook dit aantal dalende is, gaat het hier nog steeds om 210 personen in dit jaar. Ik vind dat persoonlijk heel erg veel en het gaat hier om mensen die hulp nodig hebben, het gaat hier om overlast voor de buurt, maar ook om een burger die geholpen moet worden. Daarom vroeg ik hoe dit aan wordt gepakt. Eerder stelde ik namelijk schriftelijk vragen over deze problemen en toen gaf het college aan ermee bezig te zijn. Hierbij blijkt dat vooralsnog de politie afspraken heeft met Mondriaan en op dit moment vervoert de politie deze mensen nog. Het gaat daarbij vaak om dezelfde personen.
    In het voorjaar van 2018 wordt er in overleg met de regio een nieuwe aanpak gekozen. Hier zal ik uiteraard op blijven sturen, maar dat is iets voor na de verkiezingen.

Veiligheidsavond

Op 27 november 2017 organiseren wij als PvdA Kerkrade weer een veiligheidsavond, dit keer in Bleijerheide. Vanaf 19.00 uur (start 19.30 uur) is iedere geïnteresseerde welkom om deze bij te wonen. Zowel de wijkagent als hoofd handhaving zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden of zorgen te vernemen. Locatie: Café Ejen Bouwerwei in Bleijerheide.

De komende maand staat tot slotweer een veiligheidsthema op de agenda: gelegaliseerde wietteelt conform plannen van het nieuwe kabinet. Daarover in december meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.