Trots op je ‘heemetsjtad’

Ik kan genieten van muziek die niet alleen goed in elkaar zit, maar ook echt een verhaal probeert te vertellen. Ik luister daarom graag naar Cash, maar zeker ook naar Bruce Springsteen. Gisteren luisterde ik voor de zoveelste keer naar het klassieke live-album Live/1975-85 en zodoende naar My Hometown.

Bruce vertelt in het nummer over de plaats waar zijn roots liggen (in zijn geval Freehold, NJ) en over zijn vader die met hem op schoot achter het stuur rondreed en zei: “Take a good look around, this is your hometown.” In de loop der jaren verandert zijn thuisstad door de tand des tijds. Criminaliteit, spanningen tussen zwart en wit en gesloten fabrieken met als gevolg gesloten winkels en werkloosheid bepalen het straatbeeld. Hij zou later in een tribute het volgende hierover zeggen: “What happens when the jobs go away and the people remain?” Wat als het werk wegtrekt (naar grote steden of het buitenland, bijvoorbeeld) en mensen werkloos achterblijven? Een vraag die niet alleen in Freehold speelt.

Zoals zo vaak bij Bruce zijn de onderwerpen misschien niet altijd positief (Born in the USA is echt geen lofzang over zijn land) maar zijn z’n nummers wel vaak doordrongen van een positieve afsluiting (zie bijvoorbeeld We take care of our own). Het glas is halfvol! Aan het einde van het nummer laat hij dan ook aan zijn eigen zoon zien wat zijn thuis is: “Son, take a good look around. This is your hometown.”

Hoewel de geschiedenis onvergelijkbaar is, kan ik mij prima inleven in dit nummer. Kijk naar de geschiedenis van Kerkrade en zie dat ook hier de geschiedenis een grote rol speelde in dat wat Kerkrade is geworden. Waar in Freehold een fabriek sloot, sloten in deze regio de mijnen en trok het werk weg, waar mensen achterbleven.

Hoewel dat een negatieve impact op deze regio heeft gehad, heeft dat soort gebeurtenissen uiteindelijk ook positieve invloed: het vormt je als in dit geval Kirchröadsjer tot wie je bent, het voedt je DNA en maakt je sterker.

En net als Bruce ben ik dan ook trots als ik met mijn kinderen door Kerkrade kan lopen om hen te laten merken, zien en voelen wat hun thuis is, waar zij opgroeien en wat hen identiteit geeft. Er kan nog zoveel gebeuren en niet alles is altijd positief, maar het blijft je  this is your hometown! You better be proud of it…

Danke vuur ‘t leëze!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.