Vooruitschuiven

Maandag 13 mei 2019 kwam Bert Peels namens de Stichting Samen Roda JC een toelichting geven op de werkzaamheden die inmiddels verricht zijn, inclusief een doorkijk naar seizoen 2019/2020. In augustus/september 2018 was de eerste toelichting, inclusief het verzoek voor een gedeeltelijk uitstel van betaling, waarbij de verwachting werd uitgesproken dat het nieuwe seizoen een break-even begroting zou kennen en de club schuldenvrij “afgeleverd” zou worden. Voor een kort fragment van de vergadering, zie onderaan de video.

Bekend moge zijn dat Roda JC niet is gepromoveerd, zich niet heeft weten te kwalificeren voor de play-offs in de strijd om promotie/degradatie. Dit houdt in dat er geen extra tv-gelden bij gaan komen. Sterker nog, die dalen in de komende seizoenen per seizoen tot het “Keuken Kampioendivisie-minimum”.

De feiten zoals gesteld door Bert Peels:

 • Tot op dit moment stevent Roda JC af op een verlies van € 2,3 miljoen. Hiervan is conform afspraak € 600.000,- gedekt door de stichting, het restant moet door de twee aandeelhouders worden gedekt. Of Korotaev voor zijn 20% hiermee over de brug komt, is nog de vraag. Dat Schrouff hier grotendeels dan wel geheel voor opdraait, is ook duidelijk.
 • Voor het seizoen 2019/2020 gaat men uit van een begroting met € 4,5 miljoen aan inkomsten en € 5,4 aan kosten, inclusief € 400.000,- aan huurpenningen. Een gat van € 900.000,- dat gedicht moet zijn voordat op 15 juni 2019 de begroting aan de KNVB moet worden voorgelegd. Hiervoor is dus iemand nodig die toezegt voor het dichten van dat gat garant te staan, een geldschieter of enkele geldschieters.
 • Frits Schrouff zal stoppen als eigenaar/investeerder op 30 juni 2019. Hij is dan al langer dan drie jaar bezig en heeft intussen € 19 miljoen door zijn handen zien glippen. Iemand anders dan hij zal dus volgens Bert Peels het tekort moeten dekken.
 • Het “Telstar-scenario” wordt geschetst als te bewandelen weg: het verlaten van het huidige stadion om de kosten te drukken.
 • Er is een mondeling akkoord tussen Frits en een nieuwe potentiële eigenaar. Deze nieuwe eigenaar of investeerder heeft de mensen binnen de stichting Samen Roda JC gevraagd hem of haar terzijde te blijven staan voor hand- en spandiensten.
 • Er wordt een club van ambassadeurs opgericht om het spelersbudget te verhogen.

Op het verhaal van Peels heb ik een aantal vragen gesteld. Zo wilde ik vooral weten wat de financiële zekerheid is die de club heeft en krijgt met de nieuwe investeerder. Is de beste man of vrouw door de screening van de KNVB gekomen of dreigt een scenario zoals bij FC Den Bosch: het afketsen van goedkeuring van de KNVB, waarbij de club met de gebakken peren zit, mogelijk met (nog) meer kosten dan op te hoesten door op dat moment reeds gedane investeringen? Bert Peels was hier duidelijk over: gevraagd is het bedrag ter beschikking te stellen dat het tekort vormt van komend seizoen, waarna diegene een “recht” verkrijgt dat pas omgezet wordt in de aandelen zodra de KNVB groen licht heeft gegeven. Men wil niet in dezelfde val lopen als destijds bij Korotaev.

Enkele conclusies mijnerzijds:

 • Wanneer het mondelinge akkoord een papieren werkelijkheid wordt, is het tekort voor komend seizoen “gerepareerd”: een hernieuwde licentie, een nieuw seizoen. Is dit niet zo, dan is er op dit moment nog een maand om iemand te zoeken (de meer vermogende sponsoren? Andere geïnteresseerden?) die het tekort wel wil dekken. Lukt ook dat niet: einde licentie, einde club, einde huur.
 • De huur over 2019 is nog niet binnen, die over 2018 (exclusief uitstel) wel. Formeel gezien kan de club op 31 december 2019 € 400.000,- ophoesten. Het is dus niet zo dat men zich niet aan afspraken houdt. Wel lijkt het erop dat de stichting de zaken over de schutting gooit naar de volgende eigenaar. Zij hoeven tot 30 juni 2019 niet te betalen, de volgende mag dat vanaf 1 juli doen voor het hele jaar.
 • Er is € 400.000,- aan huurpenningen opgenomen, dit is echter maar de helft van de huursom. De huur is en blijft € 800.000,-, ook al hoeft de helft pas op een later moment (na 2019) betaald te worden. Ook al hoef je de kosten (nu) niet geheel te betalen, je máákt ze wel. Of dit boekhoudkundig en bij de KNVB geaccepteerd wordt, is nog maar de vraag.
 • In het geruchtencircuit wordt de naam genoemd van een Rus die nu actief is bij Uerdingen en eerder bij Bournemouth. Bij Uerdingen loopt er een geschil met de gemeente. De eerste vraag die dan bij mij opkomt: hoe serieus is die interesse in Roda? Wordt onze club niet gewoon als drukmiddel gebruikt in een buitenlands geschil? Één geluk: we hebben we goede ervaringen met Russen en Roda…
 • Bovendien wordt de soep ook weer niet zo heet gegeten als opgediend: Frits Schrouff heeft ook alweer verklaard als kapitein pas als laatste van boord te gaan, mocht het Roda-schip tot zinken worden gebracht. Of hij dus echt op 30 juni 2019 de brui eraan geeft? We moeten het nog maar zien. Duidelijk is wel dat de beste man Roda enkele jaren geleden heeft gered van de ondergang, er vele miljoenen in heeft zitten en bovendien qua gezondheid ook minder goed gaat. Samen met de gemeente verdient ook hij een waardige opvolger die goed omgaat met de belangen van zowel de club als die van de supporters en gemeente/samenleving.

Zijn we nu veel wijzer geworden? Ja. Maar of de club toekomstbestendiger is dan hij voor maandagavond was, betwijfel ik. De potentiële eigenaar is nog niet bekend, maar als de geruchten kloppen, wordt er iemand binnengehaald waarvan nog maar de vraag is of de club daadwerkelijk beter ervan wordt. Het lijkt op de zoveelste korte termijnhandeling: komend seizoen is in ieder geval gered. Dat is belangrijk, want zonder nieuw seizoen geen Roda JC, maar het zou goed zijn verder vooruit te kijken dan alleen 2019/2020. Het zou goed zijn te gaan werken met een reële toekomstvisie, ook op technisch vlak, en die structureel te gaan delen met de achterban.

 

Eén gedachte over “Vooruitschuiven”

 1. Sander goed gezegd.
  ben benieuwd hoe het verder gaat met onze club. Laten we hopen dat de potientiele investeerder alles dekt en dat we met een schone lei kunnen beginnen. En hopen dat hij een hart heeft voor Roda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.