Vrijwillig met of zonder vuurwerk

Op maandag 12 oktober kwam het onderwerp vuurwerkoverlast jaarwisseling aan de orde naar aanleiding van behandeling van dit onderwerp in februari van dit jaar.

Op voorhand gaf burgemeester Dassen het volgende aan:

  • Er is sprake van overlast, deze is in lijn met de overlast zoals die in de rest van Limburg
  • Overlast zoals men die kent in de Randstad, vindt hier niet plaats
  • Er zijn in 2019 95 overlastmeldingen ontvangen
  • Tijdens de komende jaarwisseling is knalvuurwerk voor het eerst verboden

Vuurwerkvrije zones
Er wordt in Kerkrade vooralsnog geen gebruik gemaakt van zogenaamde vuurwerkvrije zones. Dit omdat dit in een groot aantal gemeenten al wordt gedaan en de tevredenheid is niet overal even groot. In deze zones zou je tussen 18.00 uur ‘s avonds en 2.00 uur ‘s nachts tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk mogen afsteken.

Een van de redenen om daarvoor te kiezen, is de handhavingscapaciteit. Men vreest dat een vuurwerkvrije zone te veel beslag legt op handhavingsdiensten, zodat de organisatie niet meer flexibel genoeg is om overal te kunnen handhaven.

De vrijwillige vuurwerkvrije zone
Namens mijn factie heb ik echter nog een idee geopperd: de vrijwillige vuurwerkvrije zone. Dit is een initiatief dat kan worden gestart door een bepaald percentage aan bewoners uit een bepaalde straat of buurt, meestal ongeveer 60%. Dit burgerinitiatief kan bij de gemeente vervolgens een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor zo’n vrijwillige vuurwerkvrije zone. De gemeente faciliteert zaken als bekendmaking en/of bebording om bewoners en bezoekers te attenderen op deze zone, en ook op het verlaten ervan.

Bron: RTL Nieuws

Hiermee zouden bijvoorbeeld straten met bewoners die extra kwetsbaar zijn (denk aan zorginstellingen) ontlast kunnen worden op een laagdrempelige wijze. Het was ons voorstel om in ieder geval met een pilot te starten. Daarvan is aangegeven door de burgemeester dat het haar voorkeur heeft dit jaar af te wachten wat het verbod op knalvuurwerk voor gevolgen heeft, maar dat in de evaluatie van de komende jaarwisseling wel wordt meegenomen hoe de vrijwillige vuurwerkvrije zone in andere gemeenten werkt.

Wat vind jij?
Nu ben ik benieuwd: denk je dat het goed is om meer te doen, zoals de vrijwillige vuurwerkvrije zone of zelfs meer, zoals een totaalverbod op particulier vuurwerk in de hele gemeente? Of is het juist goed om alles zo vrij mogelijk te laten, ondanks mogelijke overlast? Laat je reactie achter op deze website of via mijn sociale mediakanalen.

Tot slot: alle stukken en de vergadering zelf kunnen hier terug worden gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.