Waarom stemmen wél belangrijk is (en ook voor jongeren!)

Goed, op deze verkiezingsdag nog één blogje over landelijke politiek. In de afgelopen jaren heb ik heel wat campagnes meegemaakt, en heel wat mensen op straat gesproken. Veel reacties zijn positief, zeker als je laat blijken echt naar hen te luisteren. Toch hoor je vaak dat “ze toch doen wat ze willen” en “één stem geen verschil maakt”. Tel daarbij de desinteresse op van een grote groep jongeren en een belangrijk deel van de bevolking gaat niet stemmen.

Vooral dat jongeren niet actief genoeg zijn, blijkt uit het belangrijke democratische jaar 2016. Eerst kiest Groot-Britannië voor haar Brexit uit de EU, waarbij achteraf is gebleken dat dit vooral een stem van de oudere blijkt te zijn. De opkomst onder jongeren was zó laag, dat die niet kon opwegen tegen de Brexit-stem van de ouderen. Met andere woorden: de generatie van de toekomst wil in de EU blijven, maar heeft hiervoor niet hard genoeg gevochten.

Bron: volkskrant.nl

In november werd ditzelfde herhaald in de VS. Wederom won de nationalistische, conservatieve stem het van de progressieve, globale beweging. Het patroon was vergelijkbaar: de oudere Amerikaan stemde voor de populistische, nationalistische Trump en niet voor de Democraat Clinton, die wel de voorkeur had onder jongeren.

Van oudsher is de wat oudere bevolkingsgroep een trouwere kiezer dan de jongere generaties. Plichtsbesef speelt hier nog een enorm grote rol. Op het niveau van je eigen stem lijkt het helemaal niet uit te maken of je wel of niet gaat stemmen, maar wanneer jouw hele generatie in meerderheid zo denkt, wordt het een ander verhaal.

Wat je ook vindt, op wie je ook wilt stemmen, gá. Bepaal als oudere, als jongere, als man en als vrouw mee hoe de komende jaren uit gaan zien. Blijf niet toekijken of wegkijken, maar doe mee. Go out and vote! Je hebt nog tot 21.00 uur…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.