Wanted: beleid en toekomstvisie

Ik heb vaker over onze club geschreven. Meestal ging het dan over de praatjes van busladingen twijfelachtige beleidsbepalers. Van den Bunder, Collard, Caanen. De enige in wie ik vertrouwen had, was Harm van Veldhoven. Ik had hem hoog zitten als trainer en ik was blij met hem als technisch directeur.

Dat komt misschien nog meer door zijn fatsoen dan door zijn technische capaciteiten. Een reden waarom ik ook kon waarderen dat Molenaar zijn contract verlengd kreeg voordat duidelijk was of handhaving bereikt zou worden. Waarom ik überhaupt blij was dat iemand als Molenaar hoofdcoach bij Roda werd. Het zijn beiden mensen die even nadenken voor ze wat zeggen, zich niet snel van grootspraak bedienen en fatsoenlijk blijven in voor- en tegenspoed.

Een voetbalclub waar ik mij mee wil identificeren moet normen en waarden uitdragen, normaal doen en niet te hard van stapel lopen. Het waren de afgelopen jaren af en toe dus bijzondere seizoenen…

De intrede van de “G7” heeft alles niet echt beter erop gemaakt. Werd in de nazomer van 2018 en passant de gemeenteraad geschoffeerd tijdens een supportersbijeenkomst, in het seizoen dat volgen zou gebeurde dit bij wel meer mensen, voornamelijk bij personeel en supporters. En het ergste van alles: zonder enige vorm van visie, alles gebaseerd op ad hoc beleid, op de waan van de dag. Ik verafschuw dergelijk beleid.

Typerend voor de nieuwe (en eigenlijk ook oude) wind die door de club waait was het ontslag van Molenaar. De beste man kreeg nauwelijks iets om mee te werken, moest in de winterstop ook nog een ervaren kracht verliezen terwijl hij al zoveel jonkies had, wist dat promotie geen verwachting zou zijn en kreeg tegen het einde van 2018 aardig wat voetbal in zijn ploeg.

De klad kwam er daarna wel in hoor, ik wil niet beweren dat hij een uitmuntende prestatie had geleverd. Maar wat meer kon worden verwacht van de ernstig verzwakte selectie? Zelfs de technisch directeur gaf in augustus/september 2018 aan geen enkele verwachting te hebben.

Des te schandaliger is het om je hoofdcoach dan te ontslaan. En nog erger om degene die met hem op gespannen voet stond, voor de groep te zetten. Ik weet niet waar men op hoopte, wellicht een schokeffect, maar het was voor mij een zet bepaald door mensen van de G7: niet gebaseerd op voetbalkennis maar op hap snapbeleid. Even erg: dat een technisch verantwoordelijke van wie ik verwacht geen gekke dingen te doen, hierin meegaat.

De resultaten zijn sindsdien niet beter erop geworden en het voetbal is tien keer slechter dan het al was, vakkundig de nek omgedraaid.

Maar terugkomend op die normen en waarden: ook dat is er niet beter op geworden. Deze tweet stuurde onze hoofdcoach richting een voetbalcommentator die een fout maakte over een jeugdproduct dat elders speelt:

Voor mij een volgende stap op de glijdende schaal die Roda JC heet. Het is wachten op het moment dat er iemand opstaat die duidelijke leiding neemt, gestoeld op zowel voetbalvisie als simpel fatsoen. Want op de manier zoals het nu gaat, vrees ik voor het voortbestaan van de club. Verdrongen naar de kantlijn van het Nederlandse betaalde voetbal, irrelevant en op het punt om financieel definitief kopje onder te gaan.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.